بیرون زدگی تیروئید چشمی آیا درمان دارد؟
بیرونزدگی تیروئید چشمی یا اگزوفتالمی وضعیتی است که در آن چشمها بهصورت غیرطبیعی به سمت جلو بیرون زده میشوند. این عارضه غالباً به دلیل اختلالات تیروئیدی، بهویژه بیماری گریوز، رخ میدهد. کنترل علائم و درمان این بیماری می تواند کمی پیچیده باشد، زیرا هم سیستم ایمنی و هم غدد درون ریز (هورمون) را درگیر می کند. این بیماری در صورت عدم درمان ممکن است منجر به مشکلات جدی مانند دوبینی، خشکی چشم و حتی آسیب به بینایی شود. در این مقاله از سایت دکتر پریسا حمامی، به بررسی علل بیرونزدگی تیروئید چشمی و روشهای درمان آن خواهیم پرداخت.
آیا بیرونزدگی تیروئید چشمی درمان دارد؟
پزشکان متخصص معمولا با توجه به شدت علائم و میزان پیشروی بیماری، درمان مناسب را انتخاب می کنند. هدف از درمان این است که با کنترل علائم و کاهش التهاب، بیرونزدگی چشمها را به حداقل برسانیم و از پیشرفت آن جلوگیری کنیم. در ادامه به برخی از روشهای درمانی رایج اشاره میکنیم.
- دارو درمانی: در موارد خفیف، داروهای ضد التهاب و تنظیمکننده هورمون تیروئید میتوانند به کنترل بیماری کمک کنند. داروهایی که سطح هورمون تیروئید را متعادل میکنند، به کاهش علائم کمک کرده و مانع تشدید بیماری میشوند. برخی از داروها شامل:
- کورتیکواستروئیدها: در مواردی که التهابات شدیدتری در بافت های پشت چشم وجود دارد، درمان با استروئید ها پیشنهاد می شود. با این حال این گزینه، بیرون زدگی چشم ها را درمان نمی کند اما قرمزی و تورم پلک ها را بهبود می بخشد.
- داروهای ضد تیروئید: برای کاهش تولید هورمون تیروئید و کنترل علائم پرکاری تیروئید.
- مکمل های سلنیوم: برخی شواهد نشان می دهد که مصرف مکمل های سلنیوم (200 میکروگرم در روز) به مدت 6 ماه ممکن است به افراد مبتلا به بیماری تیروئید فعال خفیف تا متوسط کمک کند.
- تپروتوموماب: یک داروی جدید که فقط برای بیماری چشمی تیروئید تولید می شود. این دارو با مهار کردن هورمون رشد علائم ناشی از گریوز را بهبود می بخشد.
- درمانهای موضعی: برای کاهش خشکی چشم و آب ریزش های مکرر، محصولاتی توصیه می شوند که خاصیت مرطوب کنندگی داشته باشند.
- قطره های چشمی: استفاده از قطرههای چشمی مرطوبکننده میتواند در کاهش خشکی و تحریک چشمها موثر باشد. اگر قطره تجویز شده چشم شما را تحریک می کند، ممکن است به قطره های بدون مواد نگهدارنده نیاز داشته باشید.
- ژل ها: معمولا غلیظ تر از قطره ها هستند و ماندگاری بیشتری دارند.
- پمادها: همچنین کرمهای ضد التهاب موضعی میتوانند به کاهش تورم و درد کمک کنند. پماد ها معمولا روان کنندگی بیشتری دارند اما ممکن است باعث تاری دید شوند.
- رادیوتراپی: در موارد شدیدتر، درمان رادیوتراپی اربیتال نیز ممکن است برای درمان بافت های اطراف کره چشم و جلوگیری از آسیب عصب بینایی در نظر گرفته شود. این روش با کاهش التهاب و حجم بافتهای چشمی، فشار بر چشم را کاهش میدهد و میتواند علائم را تسکین دهد. رادیوتراپی معمولاً زمانی استفاده میشود که داروها موثر نباشند.
- کنترل بیماریهای تیروئیدی: کنترل سطح هورمونهای تیروئیدی و درمان پرکاری تیروئید بهطور قابل توجهی میتواند از پیشرفت بیرونزدگی چشمی جلوگیری کند. با تنظیم هورمونهای تیروئیدی و مصرف داروهای مناسب، احتمال بازگشت وضعیت طبیعی چشمها بیشتر میشود.
- کنترل دوبینی: متخصصین چشم، می توانند در کنترل و رفع دوبینی به شما کمک کنند. در طول فاز فعال بیماری، احتمال بیشتری وجود دارد که دچار این عارضه شوید. اگر پس از گذشتن از فاز فعال، همچنان مقداری دوبینی باقی مانده باشد، ممکن است جراحی عضله چشم نیاز باشد. روش دیگر درمان، تزریق بوتاکس به عضله چشم است تا به تراز شدن چشم ها کمک کند. البته این درمان موقتی است.
- جراحی رفع فشار اربیتال: در موارد بسیار شدید، برای اینکه فضای بیشتری برای بافتهای نرم و بزرگ شده پشت چشم ایجاد شود، این جراحی صورت می گیرد. این عمل به صورت اورژانسی برای برای کاهش فشار روی عصب بینایی و جلوگیری از از دست دادن بینایی انجام می شود. معمولا زمانی که برآمدگی کره چشم خیلی زیاد باشد متخصص این روش را انتخاب می کند. گاهی اوقات ممکن است افراد پس از جراحی رفع فشار دچار دوبینی شوند. تغییر موقعیت چشم ها نیز می تواند ظاهر پلک ها را تحت تاثیر قرار دهد.
- جراحی پلک: پس از گذشتن مرحله فعال، این جراحی می تواند برای تغییر موقعیت پلک ها مفید باشد. برای بهبود ظاهر و راحت بسته شدن پلک ها استفاده می شود اگر به بیش از یک عمل جراحی نیاز باشد، معمولاً ابتدا رفع فشار انجام می شود و پس از آن جراحی انحراف چشم و سپس جراحی پلک انجام می شود.
مراقبتهای خانگی و تغییرات سبک زندگی
علاوه بر روشهای درمانی پزشکی، تغییرات سادهای در سبک زندگی میتواند به کاهش علائم و پیشگیری از تشدید بیماری کمک کند:
- استفاده از عینک آفتابی برای کاهش حساسیت به نور.
- مهم ترین تغییر در سبک زندگی که می توانید ایجاد کنید این است که در صورت سیگار کشیدن سیگار را ترک کنید. سیگار کشیدن میتواند خطر ابتلا را هشت برابر افزایش دهد، اثرات منفی بر عملکرد تیروئید داشته باشد و علائم بیرونزدگی را شدیدتر کند.
- استفاده از قطرههای چشمی مرطوبکننده برای جلوگیری از خشکی چشم.
- استفاده از کمپرس سرد روی چشم
- کاهش استرس و انجام تمرینات آرامبخش که میتواند به تنظیم بهتر هورمونها کمک کند.
- استفاده از چسب روی یک چشم برای کاهش دوبینی.
- پلک های خود را هنگام خواب ببندید. ناتوانی در بستن چشمها میتواند منجر به خشکی و زخم قرنیه شود که میتواند باعث زخم روی چشمها و از دست دادن بینایی شود.
- هنگام دراز کشیدن سر خود را بالاتر از بدن قرار دهید.
بهترین چشم پزشک برای درمان بیرون زدگی تیروئید چشمی
دکتر پریسا حمامی، جراح و متخصص چشم پزشک، با تجربه و مهارت بالا در درمان بیرونزدگی تیروئید چشمی، بهترین روشهای درمانی را با توجه به شرایط هر بیمار انتخاب میکند. دکتر حمامی، با استفاده از جدیدترین تکنیکهای درمانی و تشخیصی، به بهبود وضعیت بیماران کمک میکند و در صورت نیاز برای درمانهای تکمیلی، بیماران را به متخصصان مرتبط مانند متخصصین غدد ارجاع میدهد تا نتیجهی درمان به بهترین شکل حاصل شود. برای مشاوره و رزرو نوبت با دکتر پریسا حمامی، می توانید از طریق سایت اقدام کنید.