جراحی گرفتگی مجرای اشکی
هنگامی که مجرای اشک مسدود می شود، اشک نمی تواند به طور طبیعی تخلیه شود و روی سطح چشم جمع می شود و منجر به آبریزش، تحریک و تورم چشم می شود. جراحی، برای درمان مجرای اشکی مسدود شده، مسیر جدیدی بین چشم و بینی ایجاد می کند. این روش را می توان به صورت خارجی از طریق یک برش در پوست یا از طریق آندوسکوپی از راه بینی بدون ایجاد برش پوست انجام داد. در این مطلب از سایت دکتر پریسا حمامی، به درمان این انسداد توسط جراحی گرفتگی مجرای اشکی می پردازیم.
گرفتگی مجرای اشکی چیست؟
پلک های شما هر کدام دارای یک منفذ کوچک هستند. این منافذ اشک هایی را که به طور معمول توسط چشمان شما تولید می شوند، تخلیه می کند. پلک زدن اشک را به داخل این منافذ فرو می برد و از آنجا، اشک به یک لوله کوچک و سپس در کیسه اشکی تخلیه می شود. در حالت طبیعی، اشک از غدههای اشکی ترشح شده و پس از شستشوی سطح چشم، از طریق مجرای اشکی به داخل بینی تخلیه میشود. اگر این مجرا مسدود شود، اشک به درستی تخلیه نمیشود و در چشم باقی میماند که میتواند باعث مشکلات مختلفی شود.
علل گرفتگی مجرای اشکی
در بیشتر موارد علت مسدود شدن مجرای اشکی مشخص نیست، اما در برخی موارد، انسداد به دلایل زیر رخ می دهد.
- مشکلات بدو تولد: برخی از نوزادان با مجاری اشکی بسته به دنیا میآیند که ممکن است به مرور زمان خود به خود باز شود.
- ضربه به بینی: ضربهها و جراحیهای قبلی بر روی صورت یا بینی ممکن است مجرای اشکی را مسدود کنند.
- تومورها: رشد تومورها در ناحیه صورت میتواند منجر به انسداد مجرای اشکی شود.
- التهاب مزمن بینی و سینوس: یکی از عوارض التهابات مزمن می تواند گرفتگی مجرای اشکی باشد.
علائم گرفتگی مجرای اشکی
- سرازیر شدن مداوم اشک
- قرمزی و تورم در نزدیکی پلکها
- درد و ناراحتی در ناحیه چشم
- ترشحات چشمی چسبناک و زرد
- عفونتهای مکرر چشم و پلکها (داکریوسیستیت)
درمان غیر جراحی برای گرفتگی مجرای اشکی
درمان شما بستگی به این دارد که چه چیزی باعث مسدود شدن مجرای اشکی شده است. ممکن است برای اصلاح مشکل به بیش از یک روش درمان نیاز داشته باشید. اگر تومور باعث مسدود شدن مجرای اشکی شما شده باشد، درمان با توجه به علت تومور انتخاب می شود.
- داروی آنتی بیوتیک: اگر پزشک شما مشکوک به وجود عفونت باشد، ممکن است قطره یا قرص های آنتی بیوتیکی برای چشم تجویز شود.
- ماساژ و پاکسازی مجرا: نوزادانی که با مجرای اشکی مسدود شده متولد می شوند، اغلب بدون هیچ درمانی بهتر می شوند. ممکن است پزشک به شما تکنیک هایی برای ماساژ و باز شدن مجرا آموزش دهد.
جراحی گرفتگی مجرای اشکی (DCR)
جراحی که معمولاً برای درمان مجاری اشکی مسدود شده استفاده می شود داکریوسیستورینوستومی نامیده می شود. این روش مسیری را باز می کند تا اشک دوباره از بینی شما خارج شود. این جراحی تحت بیهوشی عمومی یا بی حسی موضعی، به دو روش انجام می شود. انتخاب روش مناسب با توجه به محل دقیق انسداد و میزان آن انتخاب می شود. تجربه و مهارت جراح شما هم در نوع جراحی اهمیت بسیاری دارد.
- روش خارجی: برش کوچکی در کنار بینی، نزدیک کیسه اشکی ایجاد میشود. پس از اتصال کیسه اشکی به حفره بینی و قرار دادن استنت در مجرای جدید، جراح برش پوست را با چند بخیه می بندد. این روش دارای نتایج موفقیتآمیز و پایدار است.
- روش اندوسکوپیک (داخلی): با این روش، جراح شما از یک دوربین میکروسکوپی و سایر ابزارهای کوچک استفاده می کند که از طریق بینی به سیستم مجرای شما وارد می شود. با استفاده از ابزارهای اندوسکوپی از طریق بینی، بدون ایجاد برش خارجی، مجرای اشکی باز میشود. این روش هیچ جای زخمی باقی نمی گذارد، اما میزان موفقیت آن به اندازه روش خارجی بالا نیست.
عوارض جراحی گرفتگی مجرای اشکی
عوارض ممکن است بسته به سن، شرایط سلامتی و نوع DCR انجام شده و دلایل آن متفاوت باشد. حتما قبل از عمل با پزشک خود درباره عوارض احتمالی که بیشتر ممکن است شما را تهدید کند، صحبت کنید. برخی از عوارض احتمالی شامل موارد زیر هستند.
- جوش خوردن بافت غیر طبیعی در بینی
- جابجایی استنت قرار داده شده در مجرا
- خونریزی بیش از حد
- اسکار برجسته صورت (فقط DCR خارجی)
- همچنین ممکن است DCR به طو کلی در درمان موثر نباشد و مجرا دوباره مسدود شود.
مراقبت های بعد از جراحی
- پس از یک عمل جراحی ساده، بیماران معمولاً ظرف یک یا دو ساعت با مقداری قطره چشم به خانه می روند.
- پس از یک عمل پیچیده تر مانند DCR، ممکن است مقداری خونریزی از سوراخ بینی وجود داشته باشد، بنابراین معمولاً بینی برای یک روز بسته می ماند. روز بعد به بیمار قطره چشم و اسپری ضد احتقان بینی داده می شود.
- در صورت وجود بخیه در قسمت بیرونی، این بخیه ها در هفته بعد برداشته می شوند.
- اگر استنتی وجود داشته باشد که داخل بینی قرار داده شده باشد، معمولاً در حدود هفته 8 تا 12 برداشته می شود.
- داشتن مقداری کبودی پس از DCR خارجی طبیعی است. معمولاً پس از DCR آندوسکوپی هیچ کبودی وجود ندارد. از پزشک خود بپرسید که آیا فعالیت هایی وجود دارد که باید در حین بهبودی از آنها اجتناب کنید.
- ممکن است برای کمک به جلوگیری از عفونت نیاز به مصرف آنتی بیوتیک یا قطره چشمی آنتی بیوتیک داشته باشید. پزشک شما همچنین ممکن است دستورالعمل هایی در مورد شستشوی حفره بینی به شما بدهد.
- اگر خونریزی بیش از حد، تب، یا افزایش درد یا تورم دارید، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
بهترین پزشک برای جراحی گرفتگی مجرای اشکی
گرفتگی مجرای اشکی میتواند یک مشکل چشمی مزمن و ناراحتکننده باشد که در صورت عدم درمان، منجر به عوارض جدیتری شود. جراحی DCR به عنوان یک روش موثر و با درصد موفقیت بالا، میتواند به بهبود علائم و جلوگیری از عوارض کمک کند. اگر با مشکلاتی مانند سرازیر شدن مداوم اشک، قرمزی، التهاب یا عفونتهای مکرر چشم مواجه هستید، توصیه میشود به یک چشمپزشک متخصص مراجعه کنید تا گزینه های درمانی مناسب بررسی شود. دکتر پریسا حمامی، جراح و متخصص چشم پزشک، یکی از بهترین جراحان DCR هستند. دکتر پریسا حمامی، با تشخیص و بررسی دقیق علت گرفتگی مجرا، بهترین روش درمان را برای شما در نظر می گیرند. برای دریافت نوبت مشاوره می توانید با شماره های مطب تماس گرفته یا به صورت آنلاین از طریق سایت اقدام کنید.