درمان آب مروارید چشم یکی از نگرانی های عمده افراد بزرگسالی است که به دلیل بالا رفتن سن، با مشکل تاری دید و مشاهده نواحی ابری روی چشم همراه هستند. با وجود اینکه جراحی آب مروارید چشم یک روش درمانی موثر و کم خطر برای درمان این عارضه است؛ بازهم عده ای از افراد در زمان اقدام برای درمان آن دچار اضطراب می شوند.
لذا در این مطلب بر آن شدیم تا به طور شفاف بیماری آب مروارید و روش های درمان آن را شرح دهیم؛ تا با دانستن نحوه درمان آن، کمتر دچار نگرانی شوید. در ادامه این مطلب ضمن بررسی نحوه انجام جراحی آب مروارید یا کاتاراکت چشم، به بیان نکات و مراقبت های قبل و بعد از جراحی کاتاراکت چشم می پردازیم.
بیماری آب مروارید چیست و با چه علائمی همراه است؟
آب مروارید یا کاتاراکت وضعیتی است که باعث می شود یک هاله کدر و ابری روی عدسی چشم ایجاد شود. این اتفاق سبب از بین رفتن شفافیت دید انسان می شود. عارضه آب مروارید در اکثر موارد به دلیل بالا رفتن سن و تجزیه شدن عدسی اتفاق می افتد و باعث اختلال در بینایی انسان می شود. در اغلب موارد افرادی که به عارضه آب مروارید دچار می شوند؛ متوجه آن نمی شوند.
در واقع این عارضه برای مدت طولانی بدون علائم است؛ اما زمانی که پیشرفت کند، باعث تاری دید می شود. در صورتی که بزرگسالان نگرانی بروز بیماری آب مروارید و پیشرفت آن هستند؛ بهتر است هر 6 ماه یک بار یا صورت سالانه یک بار برای چکاپ چشم به پزشک متخصص چشم مراجعه کنند.
درمان آب مروارید چشم در منزل
در صورتی که فردی بعد از چکاپ و معاینه توسط چشم پزشک، متوجه عارضه کاتاراکت در چشم شده است؛ می تواند با درمان آب مروارید چشم در منزل، مانع از تشدید آن شود. انجام اقداماتی مانند استفاده از نورهای روشن در منزل یا محیط کار، استفاده از عینک آفتابی هنگام بیرون رفتن از منزل و استفاده از لنزهای ذره بینی یا عینک مخصوص در زمان مطالعه، می تواند مانع پیشرفت آب مروارید شود. توجه داشته باشید که این راه های درمانی تنها برای افرادی که دچار علائم جدی آب مروارید نشده اند، مناسب است. در غیر این صورت باید برای درمان آب مروارید چشم با روش جراحی اقدام شود.
درمان آب مروارید چشم با جراحی
درمان آب مروارید چشم با روش جراحی بعد از انجام معاینات و به تشخیص و دستور پزشک انجام می شود. در بسیاری از مواقع به دلیل اینکه آب مروارید باعث بروز علائمی در چشم نمی شود؛ پزشک دستور جراحی آب مروارید نمی دهد؛ اما اگر علائم این عارضه در چشم به اندازه ای باشد که با کاهش بینایی، بتواند در انجام کارها و فعالیت های روزانه اختلال ایجاد کند، پزشک بیمار را ملزم به انجام جراحی آب مروارید چشم می کند.
قبل از درمان آب مروارید چشم به روش جراحی چه اتفاقی می افتد؟
در روز جراحی تنها کاری که بیمار باید برای درمان آب مروارید چشم انجام دهد؛ استفاده از لباس های گشاد و به همراه آوردن همراه است؛ اما یک هفته یا چند روز قبل از عمل آب مروارید چشم، لازم است تا بیمار اقداماتی را برای کم کردن چالش های جراحی و روند مطلوب آن انجام دهد. این اقدامات عبارت هستند از:
- تمیز کردن مژه ها و اطراف چشم با شامپو کودک و استفاده نکردن از انواع لوازم آرایشی
- پرهیز از خوردن غذاهای سنگین و مصرف نوشیدنی های الکلی
- قطع کردن برخی از داروها مانند قرص های رقیق کننده خون
- استفاده از قطره های چشمی تجویز شده توسط چشم پزشک برای پیشگیری از عفونت بعد از عمل
- مراجعه به چشم پزشک و مشورت درباره انتخاب مناسب ترین نوع لنز مصنوعی با توجه به اندازه و فرم چشم
در زمان جراحی آب مروارید چشم و بعد از آن چه اتفاقی می افتد؟
بلافاصله بعد از ورود بیمار به اتاق عمل، داروهای بی حسی یا بیهوشی تزریق می شوند؛ که باعث می شود بیمار هیچ دردی را تا پایان جراحی احساس نکند. همچنین از قطره های مخصوص برای باز نگه داشتن مردمک چشم استفاده می شود. در قدم اول جراح عدسی طبیعی آسیب دیده که به دلیل عارضه آب مروارید کدر شده است را از چشم خارج می کند. حال عدسی یا لنز مصنوعی را که متناسب با اندازه و فرم چشم ها انتخاب شده است؛ جایگزین عدسی طبیعی می کند. این جراحی تنها یک ساعت به طور می انجامد؛ اما درمان آب مروارید چشم با این روش حساس است و باید به تمرکز و تسلط بالایی انجام شود.
درمان آب مروارید با جراحی دوران نقاهت طولانی مدتی ندارد؛ اما لازم است تا بیمار 1 تا 2 ماه بعد از عمل، از هرگونه فعالیتی که باعث آسیب دیدن چشم ها می شود؛ پرهیز کند. مراقبت های بعد از جراحی آب مروارید چشم به شرح زیر است:
- مصرف داروها و استفاده از تمام قطره های چشمی تجویز شده توسط پزشک
- مصرف غذاهای روان کننده شکم مانند انواع نوشیدنی، سالاد، حبوبات و… برای جلوگیری از یبوست
- استفاده از عینک های آفتابی باکیفیت هنگام قرار گرفتن در مقابل نور خورشید
- مصرف نکردن نوشیدنی و غذاهای داغ برای جلوگیری از ورود بخار و تشکیل بخار در چشم
- خودداری از خیره شدن به مانیتور کامپیوتر، تلفن همراه و تلویزیون برای مدت طولانی
- خودداری از انجام کارهای سنگین مانند ورزش بدنسازی، بلند کردن جسم سنگین و…
موارد گفته شده برای زمانی است که جراح از روش فیکو برای درمان آب مروارید چشم استفاده کند. در غیر این صورت جراحی به روش اینترا کپسولار و اکسترا کپسولار با عوارض و خطرات زیادی همراه است؛ به طوری که بیمار دوران نقاهت طولانی و پر چالشی را باید سپری کند.
آیا بینایی بیمار بعد از انجام جراحی آب مروارید طبیعی خواهد بود؟
درصد بالایی از بیماران بعد از درمان آب مروارید چشم با جراحی، به دید بهتری دست پیدا می کنند و قادرند نواحی دور و نزدیک خود را به صورت واضح و شفاف ببینند. همچنین بعد از انجام این جراحی فرد محیط اطراف خود را بسیار روشن می بیند و دید قهوه ای یا زرد ناشی از کاتاراکت چشم، به طور کامل از بین می رود؛ اما اگر به هر دلیل بینایی فرد بعد از جراحی بهبود پیدا نکرده باشد؛ سریعاً برای معاینه و درمان آن باید به چشم پزشک خود مراجعه کند.
لازم است تا بعد از گذشت یک تا دو ماه از زمان جراحی، برای بررسی وضعیت دید چشم ها، به پزشک مراجعه شود. بسته به اینکه جراح از چه لنز یا عدسی در جراحی استفاده کرده باشد؛ ممکن است فرد در نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم دچار ضعف دید شود؛ که با تجویز یک عینک و استفاده همیشگی از آن، این مشکل رفع می شود.
خطرات و عوارض جراحی آب مروارید چیست؟
درمان آب مروارید به روش جراحی، ایمن ترین راه برای برطرف کردن این عارضه چشمی است؛ اما هر عمل جراحی، با وجود مزایا، دارای خطرات و عوارض خاص خودش است. برخی از خطرات جراحی آب مروارید چشم عبارتند از:
- آب مروارید ثانویه
- جدا شدن لایه شبکیه
- احساس تغییرات در فشار چشم
- دوتایی شدن دید چشم
- از دست رفتن بینایی
- بروز عفونت در چشم
- احساس درد و ناراحتی در چشم
- تورم و قرمزی چشم
در صورت بروز چه علائمی بعد از عمل آب مروارید چشم باید به اورژانس مراجعه کرد؟
خوشبختانه درصد بالایی از بیماران بعد از درمان آب مروارید چشم با جراحی، به بهبودی کامل دست پیدا می کنند؛ اما این متد درمانی در مواقعی موجب جدا شدن شبکیه چشم می شود؛ که وضعیتی بسیار خطرناک و اورژانسی است. مطالعات انجام شده نشان می دهد که از هر 100 نفر، ممکن است 1 نفر دچار وضعیت خطرناک جداشدگی شبکیه شود. جداشدگی شبکیه چشم با نشانه هایی مانند مشاهده فلاش ها و جرقه های نوری در زمان باز و بسته شدن چشم همراه است؛ بنابراین؛ بلافاصله بعد از مشاهده این علائم بعد از جراحی باید با اورژانس تماس گرفته شود.
همچنین اگر بعد از گذشت مدتی از زمان جراحی کاتاراکت چشم، همچنان با علائم آب مروارید مانند تاری دید همراه هستید؛ بهتر است برای معاینه و چکاپ به پزشک متخصص چشم مراجعه کنید.
مراجعه به پزشک برای درمان آب مروارید
آب مروارید یا کاتاراکت چشم از عارضه های شایع دوران بزرگسالی است؛ که اغلب باعث ناراحتی و نگرانی فرد می شود؛ اما این وضعیت قابل درمان است و در بسیاری از مواقع بدون نیاز به جراحی و تنها با مراقبت های خانگی کنترل می شود. برخی از بیماران نگران عوارض بعد از جراحی آب مروارید چشم هستند و همچنین ترس از عدم بازگشت بینایی دارند.
خوشبختانه درمان آب مروارید چشم با جراحی یک روش معمول و نتیجه بخش است؛ که اگر توسط جراحان متخصص و با تبحر انجام شود؛ خطری باعث تهدید بیمار نمی شود. لذا اگر به دنبال یک جراح متخصص و توانمند برای درمان آب مروارید چشم هستید؛ می توانید به مطب دکتر پریسا حمامی متخصص و جراح چشم مراجعه کنید.
دکتر پریسا حمامی دارای فلوشیپ فوق تخصصی جراحی پلاستیک و ترمیمی چشم و صورت از دانشگاه ایران است؛ که به دلیل تجربه کاری بالا و آشنایی با انواع چالش های حین عمل، به خوبی درمان و عمل آب مروارید چشم را انجام می دهد. برای رزرو نوبت از دکتر پریسا حمامی، می توانید از طریق راه های درج شده در آدرس اینترنتی ایشان اقدام کنید.