کاسه چشم مانند یک فنجان استخوانی اطراف چشم را پوشش می دهد. در کاسه چشم هفت استخوان مختلف وجود دارد که کره چشم و تمام ماهیچه های اطراف آن را در بر می گیرد. البته در داخل آن اعصاب جمجمه، رگ های خونی، غدد اشک آور و رباط ها نیز قرار دارند. چهار قسمت مختلف در حفره چشم وجود دارد که هر کدام توسط استخوان های جداگانه تشکیل می شود. کاسه چشم می تواند در اثر آسیب های مختلف دچار شکستگی شود که در این مقاله از سایت دکتر پریسا حمامی قصد داریم علایم و نحوه تشخیص شکستگی کاسه چشم را بررسی کنیم.
انواع شکستگی کاسه چشم
در شکستگی حفره چشم معمولاً یک یا هفت استخوان کاسه چشم درگیر می شوند. شکستگی کاسه چشم با توجه به میزان آسیب طبقه بندی خواهد شد که در ادامه انواع آن را معرفی می کند.
شکستگی های انفجاری
زمانی که حدقه چشم با چیزی بزرگ تر از خودش مثل مشت یا شیء بی حرکت برخورد کند، شکستگی های انفجاری رخ می دهد که در آن چند قطعه یا استخوان خرد خواهند شد.
شکستگی لبه مداری
زمانی که به حدقه چشم با یک جسم سخت ضربه وارد شود شکستگی لبه مداری ایجاد خواهد شد. این حالت بیشتر در تصادفات اتومبیلی اتفاق می افتد که ممکن است در آن یک تکه استخوان بشکند و فشار زیادی به آن وارد شود. این آسیب معمولاً بیش از یک ناحیه از حدقه چشم را درگیر می کند که رایج ترین آن شکستگی هر سه قسمت اصلی حفره چشم است که به آن شکستگی سه پایه یا شکستگی کمپلکس گفته می شود.
علائم شکستگی کاسه چشم
شکستگی کاسه چشم معمولاً با علایم زیر همراه است:
- ناتوانی در حرکت دادن چشم در برخی جهات
- دوبینی یا کاهش دید
- فرورفتگی یا برآمدگی چشم، یا افتادگی پلک
- تورم پلک
- درد، کبودی، پارگی یا خونریزی در اطراف چشم
- حالت تهوع و استفراغ
تشخیص شکستگی کاسه چشم
ابتدا پزشک بینایی و ناحیه آسیب دیده چشم شما را با دقت بررسی می کند. همچنین در این بررسی لازم است فشار چشم اندازی گیری شود؛ زیرا افزایش مداوم فشار چشم می تواند به اعصاب بینایی آسیب برساند و منجر به نابینایی شود. معمولاً برای تشخیص شکستگی استخوان های حفره چشم پزشک تصویربرداری با اشعه ایکس را درخواست می کند. همچنین در این زمینه می توان از سی تی اسکن برای مشخص شدن جزئیات بیشتر استفاده کرد. اگر در این بررسی ها آسیب دیدگی یا حرکت چشم تشخیص داده شود، باید حتماً چشم پزشک بیمار را درمان کند. البته در مواردی که با شکستگی سقف اوربیتال مواجه هستیم لازم است از متخصص مغز و اعصاب یا جراح مغز و اعصاب کمک گرفت.
درمان شکستگی کاسه چشم
همیشه شکستگی کاسه چشم نیازی به جراحی ندارد و پزشک باید تعیین کند که نوع شکستگی شما خود به خود بهبود پیدا می کند یا نیاز به مداخلات دیگر دارد. در بسیاری از موارد پزشک توصیه می کند از دمیدن بینی جداً خودداری کنید؛ زیرا این کار باعث می شود که عفونت از سینوس ها به بافت حفره ای چشم گسترش پیدا نکند و از طریق فضای کوچک کاری همچنین معمولاً یک اسپری ضد احتقان بینی تجویز می شود که به جلوگیری از عطسه بینی و دمیدن کمک می کند. البته در برخی موارد نیاز به مصرف آنتی بیوتیک خواهد بود.
عمل جراحی
برای این که شکستگی های کاسه چشم با استفاده از جراحی درمان شوند، لازم است بررسی های لازم در این زمینه انجام گیرد. معمولاً در موارد زیر نیاز به جراحی است:
- اگر آسیب موجب عقب رفتن کره چشم در حفره شود.
- اگر بیمار روزها پس از آسیب دیدگی دچار دوبینی باشد. این دوبینی در اثر آسیب به یکی از ماهیچه های چشم ایجاد شده که دیگر حرکت درستی ندارد.
معمولاً زمانی که نیاز به جراحی است پزشک صبر می کند تا دو هفته تورم کاهش پیدا کند و بتواند معاینه دقیق تری از حدقه چشم داشته باشد.
عوارض جراحی شکستگی حدقه چشم
شکستگی کاسه چشم عوارض بسیار زیادی دارد اما جراحی آن نیز بدون عارضه نبوده و می تواند مشکلات مختلفی برای بیماران ایجاد کند که مهم ترین آن ها شامل موارد زیر می شوند:
- حتی اگر جراحی مناسب انجام شود، باز هم برخی بیماران دچار درجاتی از گود افتادگی خواهند شد؛ زیرا حجم چربی حدقه کاهش پیدا می کند. گاهی اوقات برای رفع این مشکل نیاز به جراحی مجدد است.
- احتمال ایجاد خونریزی، عفونت، تورم و کبودی وجود دارد.
- یکی از عوارض شایع جراحی کاسه چشم ایجاد دوبینی جدید یا تشدید دوبینی قبلی است؛ زیرا عضله دچار فلج گذرا می شود ولی در ۳ ماه اول بدون مداخلات پزشکی بهتر خواهد شد. در موارد نادری که این حالت ماندگار می شود، لازم است روی عضلات چشم یک جراحی مجدد صورت بگیرد.
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق علاوه بر بررسی علایم و تشخیص شکستگی کاسه چشم، سعی کردیم روش های درمان و عوارض جراحی آن را نیز ذکر کنیم. اگر دچار شکستگی کاسه چشم هستید، لازم است حتماً تحت نظر متخصص قرار بگیرید تا با توجه به شرایط شما بهترین روش درمان انتخاب شود. این نکته را به خاطر داشته باشید که تنها راه درمان شکستگی کاسه چشم جراحی نیست؛ بلکه در بسیاری از موارد به صورت خود به خود بهبود پیدا می کنند. جهت بررسی های بیشتر می توانید تحت نظر دکتر پریسا حمامی جراح و متخصص چشم قرار بگیرید. برای دریافت نوبت ویزیت حضوری کافیست با شماره های درج شده در این سایت تماس حاصل فرمائید.