عیوب انکساری چشم جزو مشکلاتی محسوب میشود که در سیستم اپتیکی چشم ایجاد شده و انکسار بهصورت نرمال و طبیعی را مختل میکند. به همین خاطر با عدم انکسار صحیح، تصویر غیرواضح و دقیق از اشیاء مواجه میشویم که بهصورت مشکلاتی مثل نزدیک بینی، دوربینی، پیرچشمی و آستیگماتیسم بروز میکند. برای تشخیص و درمان بهموقع این نوع اختلالات و عیوب انکساری لازم است حتماً تحت نظر یک متخصص چشم ماهر قرار بگیرید. در این مقاله از سایت دکتر پریسا حمامی قصد داریم عیوب انکساری چشم را معرفی کنیم.
چه عواملی در انکسار نور و نمره چشم تأثیر دارند؟
بهطورکلی میتوان گفت که سه عامل شکل، اندازه چشم و قدرت عدسی چشم باعث میشوند تا تصویری واضح روی شبکیه چشم ایجاد شود؛ بنابراین اگر بخواهند بدون استفاده از عینک بتوانند تصاویر را بهصورت واضح مشاهده کنند، لازم است که این ۳ مورد متناسب باشند. در غیر این صورت فرد دچار عیوب انکساری میشود و باید میزان آن با دیوپتر اندازهگیری شود تا بتوان نسبت به شرایط بیمار یعنی نزدیک بینی یا دوربینی نمره عینک را تعیین کرد.
انواع عیوب انکساری چشم
همانطور که ذکر شد عیوب انکساری انواع مختلفی دارند که با توجه به شرایط بیمار مشخص میشوند و باید روش درمانی مناسب برای آنها اجرا شود. در ادامه ما قصد داریم انواع عیوب انکساری چشم را معرفی کنیم تا شما بدانید که چه وضعیتی برای هرکدام رخ میدهد.
نزدیک بینی
در این شرایط قطر قدامی-خلفی کره چشم طولانیتر میشود یا انحنای قرنیه افزایش پیدا میکند. به همین خاطر جلوی پرده شبکیه بیمار تصویر ایجاد شده و فرد دیگر قادر به دیدن اجسام دور نیست. معمولاً این مشکل بهصورت ارثی ایجاد میشود و در سن ۸ تا ۱۲ سالگی بروز میکند. با افزایش سن و طی دوران بلوغ اختلال نزدیک بینی شدت پیدا میکند و در سن ۲۴ سالگی ثابت میشود. در برخی موارد نیز نزدیک بینی باعث جداشدگی شبکیه خواهد شد.
دوربینی
دوربینی درست برخلاف نزدیک بینی است که در آن قطر قدامی-خلفی کره چشم کوتاه میشود و انحنای قرنیه کاهش پیدا میکند. به همین خاطر تصویر در پشت شبکیه به وجود میآید که در این حالت فرد اجسام نزدیک و حتی دور را تار میبیند اما شدت تاری دید اجسام نزدیک بسیار بیشتر از اجسام دور است. دوربینی نیز ریشه ارثی دارد و حتی با بالا رفتن سن و کم شدن قدرت تطابق عدسی بهصورت شدیدتر بروز میکند.
آستیگماتیسم
از اختلالات بسیار شایع چشمی آستیگماتیسم است که درجات و شدتهای مختلفی دارد. یکی از اختلالات ارثی آستیگماتیسم شدید بوده که این حالت باعث میشود قرنیه صاف و گرد شده و قوس آن در همه محورها به یک اندازه باشد. زمانی که سطح قرنیه انحنای نامتقارنی دارد آستیگماتیسم به وجود میآید و دیگر تصاویر موردنظر روی شبکیه متمرکز نخواهند شد. این افراد در مشاهده اشیاء دور و نزدیک مشکل دارند و آنها را تار میبینند. در اختلال آستیگماتیسم شکل قرنیه دیگر کروی نیست و به همین خاطر تصویر در دو نقطه جدا تشکیل خواهد شد.
پیرچشمی
عدسی چشم در افراد جوانتر انعطافپذیری بیشتری دارد و قطر آن بهراحتی با دیدن اشیاء دور و نزدیک تغییر خواهد کرد؛ اما بعد از گذراندن ۴۰ سالگی انعطافپذیری عدسی از بین میرود و عدسی سفت تر خواهد شد. این مسئله باعث میشود تا فرد پسازاین سن دیگر نتواند مطالعه یا کارهایی با فاصله نزدیک را بهراحتی انجام دهد. اگر عیوب انکساری چشم بهصورت طبیعی باشد، مشکلی ندارد ولی همراه با سایر عیوب انکساری دیگر نیاز به بررسیهای دقیقتر دارد.
روش های شایع جراحی عیوب انکساری چشم
معمولاً برای جراحی عیوب انکساری چشم از روشهای زیر استفاده میشود که هرکدام آنها با توجه به شرایط بیمار انتخاب خواهند شد:
- لازک
- لیزیک
- پی آر کی
- لنز داخلی چشم
- فمتولیزیک
- اپی لیزیک
درمان عیوب انکساری چشم
روشهای مختلفی برای درمان عیوب انکساری چشم وجود دارند که میتوان از آنها برای بهبود دید بیماران استفاده کرد. این روشها متناسب با شرایط بیماران و وضعیت بینایی آنها انتخاب میشوند که در ادامه قصد داریم مهمترین آنها را معرفی کنیم.
لنزهای تماسی
لنزهای تماسی نیز عملکردی مشابه عینک دارند؛ زیرا میتوانند روی پرده شبکیه چشم تمرکز کنند و بینایی فرد را بهبود بخشند.
عینک
یکی از روشهای بسیار رایج برای اصلاح عیوب انکساری چشم استفاده از عینک است. عینک باعث میشود که بتوانند تصاویر را واضحتر مشاهده کنند و همچنین مانع از ورود آسیب توسط نور خورشید به چشم میشود. حتی زمانی که فرد دچار پیرچشمی میشود، میتواند از عینکهای دو کانونی استفاده کند که در زمان مطالعه نیز کاربرد فراوانی دارد.
جراحی
معمولاً به روش جراحی هدف اصلاح انحنای قرنیه است که باعث بهبود بینایی فرد میشود. بهعنوانمثال برای درمان نزدیک بینی در حین جراحی انحنای قرنیه کاهش پیدا میکند و با کاهش قدرت انکساری قرنیه همراه است که باعث میشود تصویر روی شبکیه تشکیل شود؛ اما زمانی که فرد دچار دوربینی است در حین جراحی دقیقاً برعکس عملکرد ذکر شده انجام میشود. در جراحی آستیگماتیسم نیز انحنای قرنیه در یک جهت با دیگر جهات متفاوت است؛ بنابراین باید در حین جراحی انحنای قرنیه در محور آستیگماتیسم و یکسان شدن انحنا در همه محورها صورت بگیرد. این که چه روشی برای جراحی چشم مناسب است باید توسط پزشک مشخص شود که برای تشخیص آن نیاز به بررسیهای دقیق خواهد بود.
مراجعه به پزشک
برای جراحی عیوب انکساری باید حتماً به یک چشم پزشک ماهر و حاذق مراجعه کنید تا بتوانید با خیال راحت پروسه درمان خود را به ایشان بسپارید. لازم به ذکر است که هیچکدام از روشها نسبت به دیگری برتری ندارند و بهترین روش باید بر اساس چشمان شما و روش زندگیتان مشخص شود. دکتر پریسا حمامی جراح و متخصص چشم در این زمینه به شما کمک خواهند کرد تا بتوانید مناسبترین روش درمان را انتخاب کنید. جهت دریافت نوبت ویزیت حضوری کافیست با شمارههای درج شده در سایت تماس بگیرید.