قوز قرنیه چیست؟
کاهش بینایی و در موارد شدید، نابینایی می شود. این بیماری معمولاً در سن بلوغ شروع می شود و تا اواسط دهه سوم زندگی (بین سی تا چهل سالگی) پیشرفت می کند. در این مقاله، به بررسی جزئیات بیشتری در مورد علل، علائم و روش های درمان کراتوکونوس خواهیم پرداخت.
بیماری قوز قرنیه با نازک شدن قرنیه و ایجاد بی نظمی در سطح آن مشخص می شود. قرنیه، لایه بیرونی و شفاف چشم است که نقش مهمی در متمرکز کردن نور و ایجاد تصویر واضح دارد. قرنیه به طور عمده از آب و پروتئینی به نام کلاژن تشکیل شده است که به حفظ شکل منظم و گرد آن کمک می کند. در کراتوکونوس، قرنیه به تدریج نازک شده و به شکل مخروطی نامنظم درمی آید که باعث می شود نور به خوبی روی شبکیه متمرکز نشود و تصاویر به درستی دیده نشوند.
علل بروز کراتوکونوس
با وجود سال ها تحقیق، علت دقیق بروز بیماری قوز قرنیه هنوز ناشناخته است. با این حال، عوامل متعددی ممکن است در بروز این بیماری نقش داشته باشند:
- ژنتیک: ژنتیک نقش مهمی در بروز کراتوکونوس دارد. افرادی که سابقه خانوادگی این بیماری را دارند یا دارای برخی اختلالات سیستمیک و ناهنجاری های کروموزومی همچون سندروم داون هستند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
- التهاب مزمن چشم: التهاب مداوم ناشی از قرارگیری در معرض محرک ها و انواع آلرژی ها می تواند به تخریب بافت قرنیه منجر شود و زمینه ساز بروز قوز قرنیه گردد.
- مالش چشم: مالش مکرر چشم در طول زمان می تواند به تخریب قرنیه منجر شود. این عمل نه تنها می تواند باعث بروز کراتوکونوس شود، بلکه در صورت ابتلا، می تواند سرعت پیشرفت بیماری را افزایش دهد.
- سن: کراتوکونوس معمولاً در سنین نوجوانی ظاهر می شود، اما می تواند در دوران کودکی نیز شروع شود. افراد بالای چهل سال هم ممکن است به این بیماری دچار شوند، اما احتمال آن بسیار کم است.
- نژاد: مطالعات نشان داده اند که افراد با نژاد سیاه پوست یا لاتین تبار تقریباً ۵۰ درصد بیشتر از دیگر نژادها مستعد ابتلا به این بیماری هستند.
علائم اولیه قوز قرنیه
بسیاری از بیماران قوز قرنیه از ابتلای خود به این بیماری بی اطلاع هستند. اولین علامت، تاری خفیف در دید است که به تدریج شدیدتر می شود و با استفاده از عینک یا لنز اصلاح نمی شود. سایر علائم کراتوکونوس عبارت اند از:
- دیدن نورهای معمولی به صورت تابش خیره کننده یا هاله ای اطراف آنها
- ضعف دید در شب
- سوزش چشم یا سردرد همراه با چشم درد
- افزایش حساسیت به نور روشن
- تیرگی ناگهانی دید
- نزدیک بینی (مشکل در دیدن اجسام دور)
- آستیگماتیسم نامنظم
- میل مداوم به مالیدن چشم ها
- خستگی چشم
در موارد نادر، ممکن است قرنیه تاول بزند و باعث زخم و تورم در چشم شود.
عوارض قوز قرنیه
کراتوکونوس ممکن است به سرعت متورم شود و باعث کاهش ناگهانی دید و زخم شدن قرنیه شود. این اتفاق به دلیل شکستگی پوشش داخلی قرنیه و ورود مایع به آن رخ می دهد (هیدروپس). این تورم معمولاً به خودی خود فروکش می کند اما ممکن است زخم ایجاد شده، بینایی را تحت تأثیر قرار دهد. در شرایط پیشرفته، کراتوکونوس ممکن است به زخم در قسمت مخروطی قرنیه منجر شود که می تواند باعث نابینایی فرد گردد.
درمان قوز قرنیه
درمان کراتوکونوس به شدت و سرعت پیشرفت بیماری بستگی دارد. به طورکلی، درمان شامل پیشگیری از پیشرفت بیماری و بهبود وضعیت بینایی است. در برخی موارد، استفاده از عینک و لنز های تماسی کافی است، اما در موارد شدید ممکن است نیاز به عمل جراحی باشد. روش های مختلف درمانی عبارت اند از:
- استفاده از لنز تماسی: بهبود بینایی به شدت کراتوکونوس بستگی دارد. قوز قرنیه خفیف تا متوسط را می توان با عینک یا لنز های تماسی درمان کرد. این سبک از درمان طولانی مدت خواهد بود، به خصوص اگر وضعیت قرنیه با استفاده از پیوند متقابل (Cross-linking) پایدار شده باشد.
- لنزهای تماسی نرم: لنزهای تماسی نرم می توانند تاری یا تحریف دید را در مراحل اولیه کراتوکونوس اصلاح کنند. با گذشت زمان و تغییر شکل قرنیه، نیاز به تغییر نسخه لنز یا عینک وجود دارد.
- لنزهای تماسی سخت: لنزهای تماسی سخت یا لنزهای گازی (RGP) برای درمان کراتوکونوس پیشرفته تر استفاده می شوند. این لنزها ممکن است در ابتدا ناراحتی ایجاد کنند، اما بیشتر افراد پس از مدتی به آنها عادت می کنند. لنزهای سخت دید عالی را به چشمان شما می دهند و می توان آنها را متناسب با قرنیه شما ساخت.
- لنزهای سفارشی Piggyback: برای افزایش راحتی، ممکن است از دو لنز تماسی نرم و سخت به صورت هم زمان استفاده شود. این روش به نام لنزهای Piggyback شناخته می شود. لنز نرم به عنوان یک بالشتک عمل می کند و راحتی لنز سخت را افزایش می دهد.
- لنزهای هیبریدی: این لنزها دارای یک مرکز سفت و سخت با یک حلقه نرم تر در اطراف هستند که راحتی بیشتری را فراهم می کنند. افرادی که نمی توانند لنزهای سخت را تحمل کنند، ممکن است لنزهای هیبریدی را ترجیح دهند.
عمل جراحی
در موارد شدید، ممکن است نیاز به عمل جراحی باشد. روش های مختلف جراحی برای درمان کراتوکونوس عبارت اند از:
- پیوند قرنیه (کراتوپلاستی): در این روش، قرنیه آسیب دیده با قرنیه جدید از یک اهداکننده جایگزین می شود. این عمل معمولاً در مواردی که لنزهای تماسی و دیگر روش ها مؤثر نباشند، انجام می شود.
- لیزیک و لازک: این روش ها برای اصلاح بینایی و تغییر شکل قرنیه استفاده می شوند. با این حال، لیزیک و لازک برای همه بیماران مناسب نیستند و باید توسط پزشک متخصص تجویز شوند.
- پیوند متقابل کلاژن (Cross-linking): این روش برای تقویت قرنیه و جلوگیری از پیشرفت کراتوکونوس استفاده می شود. در این روش، با استفاده از اشعه UV و ریبوفلاوین (ویتامین B2)، کلاژن های قرنیه به هم متصل می شوند و قرنیه محکم تر می شود.
بهترین دکتر درمان مشکلات چشمی
هرگونه تاخیر در مراجعه به پزشک می تواند پروسه درمانی مشکلات چشمی شما را سخت تر کند. قطعا داشتن یک پزشک با تجربه با عملکرد ثابت شده خوب می تواند خیال شما را بابت کیفیت عمل و همچنین نتیجه و عوارض آن راحت کند. شما برای درمان مشکلات چشمی خود می توانید به دکتر پریسا حمامی متخصص چشم مراجعه کنید. ایشان با بهره گرفتن از جدیدترین روش های روز دنیا مشکلات چشمی را درمان می کنند. در صورت داشتن هرگونه سوال در ارتباط با بیماری های مختلف چشمی می توانید از ایشان مشاوره بخواهید و مطمئن شوید که کاندید مناسبی برای مشکلات چشمی هستید یا خیر.