معرفی انواع روماتیسم چشمی
روماتیسم چشم، التهاب لایه میانی چشم و بافت اطراف آن است.اصطلاح روماتیسم چشم یا یووئیت، اصولا به مجموعه ای از علائم اشاره دارد تا یک علامت خاص و می تواند باعث درد، قرمزی و تاری دید شود. آسیب به چشم، عفونت، التهاب و برخی بیماری های زمینه ای ممکن است منشا آن باشد. درمان به موقع و درست آن بسیار حائز اهمیت است و در صورتی که درمان نشود می تواند منجر به از دست دادن بینایی شود. خوشبختانه با مراجعه به متخصص به راحتی قابل درمان است و عوارض احتمالی کمی دارد. در این مقاله از سایت دکتر پریسا حمامی، به بررسی روماتیسم چشم و را های درمان آن می پردازیم.
انواع روماتیسم چشمی
انواع روماتیسم می توانند حاد یا مزمن باشند. “حاد” به معنای کوتاه مدت است، در حالی که “مزمن” به معنای بلند مدت است. بر اساس محلی از چشم که دچار التهاب شده، انواع مختلفی از یووئیت وجود دارد که شامل موارد زیر هستند.
- قدامی: شایع ترین شکل روماتیسم است که قسمت جلوی چشم و عنبیه را درگیر می کند. گاهی اوقات پزشکان آن را با التهاب عنبیه اشتباه می گیرند.
- میانی: یووئیت میانی می تواند ویتریت یا پارس پلانیت باشد.
- ویتریت: التهاب قسمت ژله مانند چشم، حفره زجاجیه است.
- پارس پلانیت: هنگامی که هیچ دلیل زمینه ای برای یووئیت میانی وجود نداشته باشد، به آن پارس پلانیتیس می گویند.
- خلفی: این نوع روماتیسم قسمت پشتی و شبکیه چشم را درگیر می کند.
- پانووئیت: هنگامی که روماتیسم چشم در تمام لایه ها گسترده شده باشد، می تواند سایر نواحی چشم از جمله عدسی، شبکیه، عصب بینایی و زجاجیه را درگیر کند و تاثیرات مخرب بسیاری بر بینایی فرد بگذارد.
درمان روماتیسم چشم
اگر منشا روماتیسم چشمی یک بیماری زمینه ای باشد، ممکن است ابتدا کنترل آن بیماری در اولویت قرار بگیرد. مهم ترین هدف درمان، کاهش تورم در چشم و سایر نقاط صورت است. در ادامه چند گزینه درمانی که ممکن است برای شما تجویز شود را معرفی خواهیم کرد.
- کورتیکواستروئیدها: احتمالا اولین نسخه درمانی است که دریافت خواهید کرد. کورتیکواستروئیدها ماده شیمیایی هستند که باعث کاهش التهاب می شوند. ممکن است به شکل های زیر از آن ها استفاده کنید.
- قطره: اگر یووئیت شما در جلوی چشم است و ناشی از عفونت نیست، قطره استروئید احتمالا برای شما تجویز می شود. اینکه هر چند وقت یکبار این قطره ها را بریزید به میزان التهاب چشم شما بستگی دارد. از آن استفاده کنید تا زمانی که پزشک به شما بگوید که قطع کردن آن اشکالی ندارد. همچنین ممکن است پزشک به شما قطره چشمی میدریاتیک بدهد تا همراه با استروئید مصرف کنید. این قطره ها مردمک چشم شما را گشاد می کنند، عضلات چشم را شل می کنند و درد را کاهش می دهند.
- تزریق موضعی: اگر یووئیت شما در وسط یا پشت چشم شما باشد، یا اگر قطره های چشمی شما تاثیری نداشته باشند، ممکن است تزریق کورتون موضعی پیشنهاد شود. پیش از تزریق پزشک قطره ای می دهد تا ناحیه بی حس شود و درد را احساس نکنید.
- قرص: اگر یووئیت شما به قطره یا تزریق پاسخ نمی دهد، استروئیدهای خوراکی گزینه آخر هستند. قرص ها بسیار قوی تر از سایر اشکال استروئید ها هستند و می توانند بر نواحی پشت چشم هم تاثیر بگذارند. قرص های استروئیدی خود را تا زمانی که پزشکتان گفته است مصرف کنید. دوز شما در پایان دوره درمان کمتر می شود.
- داروهای درمان عفونت: اگر یووئیت شما ناشی از عفونت ویروسی یا باکتریایی باشد، ممکن است نیاز به مصرف آنتی بیوتیک یا داروهای دیگری که برای مبارزه با آن نوع عفونت استفاده می شود داشته باشید.
- داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی: احتمال آن بسیار کم است اما، یووئیت می تواند زمانی رخ دهد که سیستم ایمنی بدن شما به اشتباه به بدن خودتان حمله کند. این عارضه به عنوان بیماری خود ایمنی شناخته می شود. در این صورت، نیاز به مصرف دارویی دارید که سیستم ایمنی بدن شما را کاهش می دهد تا التهاب متوقف شود. برای جلوگیری از عوارض این داروها به کبد، ممکن است آزمایشات منظم خون هم نیاز باشد. داروها می توانند شامل موارد زیر باشند.
- آزاتیوپرین
- سیکلوسپورین
- متوترکسات
- مایکوفنولات
- درمان جراحی: اگر روماتیسم چشم شما شدید باشد و بعد از درمان های مختلف دوباره عود کند، ممکن است پزشک تصمیم به جراحی بگیرد. دو نوع جراحی برای درمان روماتیسم چشم وجود دارد.
- جراحی ویترکتومی: در این روش جراح بخشی از زجاجیه راخارج می کند و جای آن را با محلول خاصی پر می کند. این جراحی در موارد نادری ممکن است انجام شود و با بیهوشی عمومی صورت می گیرد.
- جراحی ایمپلنت: یک کپسول کوچک در چشم شما قرار می گیرد که به آرامی استروئیدها را برای درمان التهاب آزاد می کند. این عمل بیشتر برای درمان روماتیسم در پشت چشم استفاده می شود که درمان آن سخت تر است. ایمپلنت تقریباً 2 تا 3 سال در داخل بدن باقی می ماند.
- درمان های مکمل: موارد زیر درمان قطعی روماتیسم چشم نیستند اما می توانند به کمتر شدن علائم کمک کنند.
- استفاده از داروهایی برای دردهای خفیف مانند ایبوپروفن
- استفاده از یک حوله گرم روی چشم خود برای تسکین درد
- استفاده از عینک آفتابی در نور شدید برای محافظت در برابر نور خیره کننده
آیا درمان طبیعی برای روماتیسم چشم وجود دارد؟
خیر، هیچ درمان طبیعی اثبات شده ای برای روماتیسم چشم وجود ندارد. افراد مبتلا به این عارضه حتما باید تحت درمان چشم پزشک قرار گیرند، زیرا درمان های جایگزین ممکن است موثر واقع نشوند. بی توجهی به روماتیسم چشم و درمان خودسرانه می تواند بینایی شما را در خطرجدی قرار دهد. بسیار مهم است که قبل از شروع درمان، با پزشک خود در مورد درمان های مکمل هم صحبت کند، زیرا ممکن است برای شما خطراتی داشته باشند.
بهترین پزشک برای درمان روماتیسم چشم
روماتیسم چشم یک وضعیت چشمی پیچیده است که نیاز به تشخیص و درمان دقیق توسط متخصص دارد. دکتر پریسا حمامی با تجربه و تخصص خود، بهترین گزینه برای درمان این مشکل محسوب میشود. اگر شما یا یکی از عزیزانتان با علائم روماتیسم چشم مواجه هستید، با مراجعه به دکتر پریسا حمامی، از بهترین خدمات درمانی بهرهمند شوید. برای دریافت نوبت می توانید با شماره های مطب تماس گرفته یا از طریق سایت اقدام نمایید.